Herkomst & productie Totem

Herkomst

Het Western Red Cedar-hout dat wordt gebruikt door Totem Boards & Profiles is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Noord-Amerika. Deze bossen vallen onder het Canadian Standards Association (CSA) of het Sustainable Forestry Initiative (SFI) keurmerk. Beide keurmerken zijn geïntegreerd in het Canadese bosbouwprogramma en worden erkend en geadopteerd door het Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC).

Het duurzame beheer van deze bossen zorgt ervoor dat de jaarlijkse oogst in balans is met de aanwas van nieuwe bomen. Na het oogsten worden er nieuwe zaailingen geplant om de juiste balans in het gebruik van hout te behouden. Op deze manier vernieuwt het bos zichzelf en blijft er altijd voldoende hout beschikbaar.

Het gebruik van hout draagt bij aan een duurzamere wereld omdat bomen tijdens hun groei CO2 opnemen uit de atmosfeer. Door bossen te laten groeien en te behouden, wordt de concentratie van CO2 in de lucht verminderd, waardoor het bijdraagt aan het verminderen van de klimaatverandering.

Productie

Bij de productie van Totem Boards & Profiles worden de dosse gezaagde delen en rift gezaagde delen van het Western Red Cedar-hout primair gescheiden. Vervolgens worden ze zo gepositioneerd dat alleen de half rift en rift gezaagde delen zichtbaar zijn in het eindproduct. Rift gezaagd hout heeft jaarringen die loodrecht op het zichtvlak staan, waardoor er geen vlamtekeningen zichtbaar zijn. Dit heeft als positief effect dat het hout minder krimpt en zwelt dan de dosse gezaagde variant. Hierdoor is het hout stabieler en heeft het minder werking, wat de levensduur en onderhoudscyclus van het hout ten goede komt.

Bij de productie van Totem wordt voldaan aan de Nederlandse normen BRL 1704 voor gevingerlast hout en BRL 2902 voor gelamineerd hout. Deze normen dienen als maatstaf voor de productieprocessen.

Tijdens het verwerkingsproces wordt ook kort en smal hout gebruikt en geoptimaliseerd tot volwaardige producten. Op deze manier wordt het aandeel afvalhout geminimaliseerd. In de laatste fase van de productie worden de delen geschaafd en geschuurd, waarna ze naar de spuiterij worden gebracht voor verdere afwerking.

Sneeuw in het bos
Herkomst van Totemboards
Herkomst van Totemboards
Herkomst van Totemboards

Spuiterij

Bij Totem Boards & Profiles worden de delen standaard voorzien van een droog gemeten laagdikte van 100mu grondverf. Het gebruikte verfsysteem is afkomstig van Anker Stuy, een Nederlands bedrijf. Anker Stuy bezoekt de productielocaties van Totem meerdere keren per jaar om de kwaliteit te waarborgen. De boards worden allemaal in RAL kleur 7035 gegrond, wat een mooie basis vormt voor verschillende aflakkleuren. De grondverf wordt aangebracht in een hypermoderne spuitstraat onder optimale omstandigheden.

Nadat de delen zijn gedroogd, worden ze klaargemaakt voor verscheping. Het verpakkingsmateriaal dat hiervoor wordt gebruikt, is 100% gerecycled en 100% recyclebaar. Dit sluit aan bij het duurzame concept van Totem

Mensen welzijn

Bij Totem Boards & Profiles wordt er nauwlettend toegezien op de veiligheid en arbeidsomstandigheden gedurende alle stappen van het productieproces. We hanteren de Nederlandse arbeidsvoorwaarden als maatstaf om de processen bij onze producenten te controleren en verbeteren. Op al onze productielocaties wordt er actief op toegezien dat deze voorwaarden worden nageleefd. Indien nodig spreken we onze producenten aan op eventuele afwijkingen om ervoor te zorgen dat een veilige en gezonde werkomgeving wordt gewaarborgd.

 

Unieke samenwerking

Totem is ontwikkeld in samenwerking met verfspecialist Anker Stuy. Het familiebedrijf Anker Stuy uit het Friese Terwispel maakt al sinds 1946 bijzondere verfoplossingen voor verschillende toepassingen. Alle producten worden met passie gemaakt en met respect voor mens en milieu. Niet voor niets zijn ze in Nederland marktleider in de timmerindustrie. De korte communicatielijnen garanderen een flexibele en warme samenwerking.

Specificaties van de Waarborg Systeemverf en het grondverfsysteem


  • zeer goede buitenduurzaamheid
  • uitstekende verwerking
  • vochtregulerend
  • goed glans- en kleurbehoud
  • zeer lage onderhoudscyclus
  • goede verwerking
  • minder milieubelastend